SEMINTE LEGUME TRADITIONALE PENTRU LEGUME CU GUST


CALIREA SEMINTELOR DE LEGUME "metode Bio"
  marti, 29 Oct 2013        SFATURI PENTRU GRADINA TA BIO!



Calirea Semintelor de Legume

“Metode Bio”

Tratarea semintelor inainte de semanat!

Tratarea semintelor la recoltare!

Pentru a avea rasaduri sanatoase si plante viguroase este necesar sa facem calirea semintelor.

Tratarea semintelor  la cald ,este o metoda la indemana fiecarui cultivator, dar trebuie respectata cu strictete temperatura fiecarei specii in parte.

Tratarea la cald ,are doua metode, pe baza de abur, sau apa incalzita.

Pe baza de abur ,se pregateste un vas mare in care punem apa la fiert,dupa fiert,masuram cu ajutorul unui termometru temperatura aburului care trebuie sa corespunda fiecarei specii in parte dupa care  punem deasupra oalei sita cu seminte si se acopera cu tifon ;la tomate,castraveti,dovleci,pepeni,dovlecei  tinem la abur timp de o ora,la ardei,vinete,varza,conopida,gulii,brocolii timp de 20 minute.

Temperatura aburului:Semintele de tomate se tin la temperatura de 45-50°C timp de o ora, cele de ardei, vinete, varza,conopida,gulii,brocolii la 40-45 °C timp de 30 de minute, cele de castraveti, dovleci,dovlecei, pepeni la 35°C timp de o ora. Temperatura se controleaza cu un termometru electronic.

Dupa tratament semintele se scot din sita si se intind pe un prosop pentru a se raci. 

Atentie aveti foarte mare grija la temperatura ,respectati temeratura potrivita fiecarei specii in parte.


Tratarea pe baza de apa calda
:se incalzeste apa adaptata  fiecarei specii in parte, se introduc semintele ,pe care le punem in prealabil intr-un saculet  si se tin in apa dupa  cum urmeaza:

Temperatura apei: Semintele de tomate se tin la temperatura de 45-50°C timp de o ora, cele de ardei, vinete, varza,conopida,gulii,brocolii la 40-45 °C timp de 30 de minute, cele de castraveti, dovleci,dovlecei, pepeni la 35°C timp de o ora. Temperatura se controleaza cu ajutorul unui termometru electronic

Dupa tratament semintele se scot din saculet si se intind pentru a se raci. 

Tratamentul Soc

Un alt tratament la care putem supune semintele inainte de semanat,este tratamentul Soc.

Acest tratament se efectueaza de regula atunci cand semintele sunt deja calite la recoltare.

Pentru tratamentul Soc:tinem semintele 24 de ore la temperatura camerei,este necesar sa tinem neaparat intr-o incapere incalzita unde temperatura sa fie intre 20-30 de grade..Dupa ce au trecut cele 24 de ore semintele se vor introduce in frigider inca alte 24 de ore.

Dupa terminarea tratamentului Soc semintele pot fi semanate.

Calirea Semintelor la Recoltare:

Pentru calirea Semintelor la Recoltare este nevoie sa avem deja pregatite solutiile de imbaiere a semintelor.

Semintele se recolteaza doar de la legume mari si sanatoase,se pregatesc recipiente care se vor eticheta corespunzator soiului ,se pune  apa de cenusa in recipiente si se spala semintele,apa se va schimba de cateva ori.

Dupa spalare semintele se lasa la scurs in site si se trece la umplerea recipientelor cu solutiile dezifectante.

Semintele se vor tine timp de 24 de ore in solutie, si la temperaturi ce nu vor depasi 25 de grade Celsius.

Dupa dezifectare semintele se tin in site la scurs ,apoi se vor aseza pe plasele de uscare care au fost in prealabil etichetate corespunzator.

Si intr-un final uscarea semintelor se va face timp de cateva ore printr-o baie de soare .

Dupa uscare semintele se vor introduce in recipiente uscate de sticla care au fost in prealabil dezinfectate cu apa fiarta.

Preparare apa de Cenusa.

1 parte Cenusa de lemn(In special de lemn de frasin)  1 parte apa de ploaie(sau de lac)

Se pune intr-un vas de lemn sau plastic si se tine la soare inchis ermetic timp de 3 zile(in aceste zile se va amesteca bine cu ajutorul unei palete de lemn de 2 ori pe zi.

Dupa cele trei zile extragem doar apa de la suprafata care se va amesteca cu var nestins(de exemplu la 10 litri de  apa de cenusa, se pun 2 linguri lemn de var  nestins).

Prepararea solutiilor dezifectate:1 parte galbenele,1parte urzica,1parte craite,1parte busuioc,1parte salvie,1 parte rozmarin,1 parte musetel,1 parte coji de ceapa,1 parte coada calului, se pun intr-un recipient de lemn sau plastic  pana la jumatatea recipientului,cealalta jumatate se va umple cu apa de ploaie sau lac.

Macerarea lor se va face la cald in recipientul inchis ermetic timp de 5-7 zile in functie de temperatura mediului ambiant.

Folosirea solutiilor:1 parte solutie la 2 parti de apa de cenusa,acest amestec se foloseste pentru dezifectarea semintelor.

Atentie la solutiile naturale:pentru a fi eficiente ele trebuie sa fie folosite imediat ,o perioada de trecere de cel mult 2 zile va duce la scaderea drastica  a eficientei lor.

 


SFATURI PENTRU GRADINA TA BIO!



GenerareTrafic.ro - Trafic marit 100% si GRATUIT Seminte de Legume

Creazã-þi insigna
X